Genel

İyisiyle ve Kötüsüyle MongoDB Hakkında Bilgiler

Bu konu içeriğimde sizlere MongoDB nedir üzerine bilgiler sunacağım. Öte yandan üzerinde bulunduğum araştırmalar neticesinde elde ettiğim iyi ve kötü yönleriyle MongoDB bilgilerini de sizlere aktaracağım. Öncelikle MongoDB’i merak edenler için ince bir açıklamada bulunalım. Tam anlamıyla özetle söylemek gerekirse bir çeşit No-SQL belge veritabanı olmaktadır. Anahtar değerlerine yönelik çiftlerinin oluşmasını sağlayan belgelerdir ve MongoDB belge veri tabanı da bu kapsamda bir temel veri birimi olarak karşımıza çıkmakta. Çok sayıda proje üzerine kullanılan bir veritabanı olarak karşımıza çıkan MongoDB, her ne kadar yaygın bir halde tercih edilse de bir takım projeler için kullanımı uygun olmamaktadır. Fakat günümüz en çok tercih edilen NoSQL veritabanı olmaktadır.

İyisiyle ve Kötüsüyle MongoDB Hakkında Bilgiler

İyi Yanları: MongoDB’nin iyi yanları kötüye göre daha fazla olmakta ve buna ek olarak birçok geliştirici tarafından da desteklenmektedir. İyi yanlarından bahsedecek olursak;

  • Çağımızda uygulamaların sürekli olarak değişim gösterdiği ve dinamik kullanımlarında arttığı sistemlere göre oldukça sağlam ve esnek bir veri modeli sağlamakta.
  • MongoDB’i çözdükten sonra sorgu üzerine var olan dilin bilinmesi de bir hayli kolay olmakta. Birçok kişi MongoDB’in bir SQL dili olmadığını ifade etmekte ve buna ek olarak diyeceğim şu ki; madem böyle bir durum varsa neden SQL’e benzeyen bir veri dili kullanmaya gerek duyayım ki?
  • MongoDB haznesinde yer alan kurulum, tema kurulumu, genel ayarlar ve diğer tüm çalıştırılma metotları oldukça kola ve pratik olmakta. Öğrenim aşaması da bir hayli kolay olan programın çalışır vaziyete gelmesi ise en fazla 1 ila 2 saatlik bir süreci kapsıyor.
  • MongoDB üzerine bir diğer konu ise sorgulama performansı. Verinin büyük bir çalışma kısmını RAM belleğe saklayan veri çekirdeği her ne kadar verileri hard disk üzerinden sağlasa da tüm veriyi değil, sadece bir kısmını HDD üzerinden geri kalanını ise RAM üzerinden çekmektedir.

Kötü Yanları: İyi yanları kadar olmasa da elbette ki her etkende olduğu gibi MongoDB’in de kötü yanları bulunuyor. Bu durum üzerine belirttiğim belirtileri iyi okumanız gerekiyor, aksi takdirde yanlış kullanılan MongoDB kötü bir platform görünümüne dönüşebiliyor.

  • Bir takım işlemler her ne kadar kullanılabilirlik yanı olmasa da bir takım uygulamalar maalesef halen gereksinim duymakta. Buna ek olarak MongoDB veri türü ise maalesef bu işlemlere yönelik herhangi bir destek sağlamıyor.
  • Birçok duruma karşın RDBM’lerde tetik olma durumu mevcut ve bu durum birçok geliştiricinin de kurtarıcısı diyebiliriz. Fakat maalesef bu özellik MongoDB kapsamında bulunmuyor.
  • Depolama alanına yönelik MongoDB diğer birçok önde gelen veritabanı türlerine göre daha fazla yere ihtiyaç duymakta, her ne kadar 3.0’lık sürümle birlikte WiredTiger hizmete girmiş bulunsa sadece yer edinme değil farklı bir metot olan her uygulamayı desteklememesi.
  • Birçok veritabanına göre MongoDB disk temizleme konusunda benden oldukça düşük aldı diyebilirim. Zira MongoDB’in disk temizlemeye yönelik otomatik bir işlevselliği yok. Bu durumdan ötürü yeni disk alanı açmak için silinme veya yeniden belgelerin yazılması için yardımcı bir durum yaratmıyor.

Yunus Vural

11 yıllık tecrübem ile sizlere yazılım, seo, dijital pazarlama hakkında püf noktalar paylaşıyor olacağım.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı